Burger King provokerer med Whopper Virgins

Burger King lancerede i sidste uge en ny kampagne, der nok skal afføde heftig debat. Kampagnen, der er døbt Whopper Virgins, går i al sin enkelhed ud på, at Burger King har rejst ud til nogle yderst isolerede afkroge af verden – steder der ligger så langt fra alfarvej, at beboerne ikke har set en burger i sit liv.

Det gør Burger King så noget ved. Burger King har medbragt et overdimensioneret køkken, så der kan tilberedes Whoppers lige fra Kulusuk på Grønland til i Baan Khun Chang Kiean i Thailand.

De lokale stammefolk (eller Whopper Virgins som Burger King kalder dem) smager så sin første burger foran de snurrende kameraer. Reklamen vil sikkert dele folk i to lejre.

På den ene side er det morsomt at se, hvordan et vestligt fødevareikon, som vi i vesten er så fortrolige med, kan være svært at gå til. Nogle løfter låget og spiser det, andre plukker små stykker af burgeren og spiser dem, mens andre igen får instrukser i at spise en burger.

På den anden side er der dem, der synes, at reklamen inkarnerer alt, der er ækelt ved den vestlige kapitalisme – at den respektløst tromler uberørte kulturer ned. Skal Burger Kings brand nødvendigvis mases ind i junglen og ud på den grønlandske indlandsis?

Dertil svarer Burger King i filmen, at man ikke skal snydes for vestlige madtraditioner, bare fordi man bor uden for den vestlige kulturkreds. Vi i vesten nyder jo godt af madkulturer fra det meste af kloden.

Aaaarghh… det er ikke en nem nød at knække, for begge parter har ret, hvilket egentlig fint opfanges i begrebet Virgin, som Burger King jo også anvender i kampagnen.

På den ene side er tabet af mødommen lig tabt uskyld, men på den anden side er det noget der skal overstås for at for adgang til en af voksenlivets glæder.

Om så Burger King mener, at deres kampagne resulterer i uskyldstab for stammefolk eller om Burger King leder umodne kulturer ind i voksenlivet, vil jeg lade selskabets selv om at besvare.

En ting er sikkert. Reklamen skal nok blive set og diskuteret flittigt i de kommende uger. Se den her:


Reklamer

3 responses to “Burger King provokerer med Whopper Virgins

  1. Alex Young Pedersen

    Hej Bjarke, fedt indslag du har fundet. Det er god reklame.

  2. Ja, det er en god reklame, omend ikke fri for problemer. Den burde være fast pensum i undervisning i globalisering fremover.

  3. Finder også strategien interessant – har postet et link til din blog på min fb-profil.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s