10 ting bloggere kan lære af journalistikken

Ingen tvivl om, at den klassiske journalistik, har taget ved lære af blogosfæren. Blogs er ofte kendetegnet ved komprimerede historier, der enten er underholdende eller forsyner læseren med grundridsene i en historie/problematik. Perspektiver eller nuancer må læseren ofte selv reflektere over eller finde uddybende information om andetsteds.

Anita Bruzzese skrev for et par dage siden, et indlæg om ti ting bloggere kan lære af journalistikken, og de er værd at nævne i en tid, hvor flere og flere bruger blogs som nyhedskilder. Det forpligter bloggere på øget lødighed og grundighed.
Her er en forkortet version af Anita Bruzzese ti bud:

1: Tillid: Det tager tid at opbygge tillid. Skriver du indlæg, der er stærkt subjektive, så vær ærlig omkring det. Det kræver tålmodighed at opbygge en solid læserskare, der har tillid til dig. Gå ikke efter små sensationer, der sikrer høje læsertal i en kort periode, men efter tør lødighed, der gør din blog relevant over tid.

2: Facts vs. meninger: Grænserne mellem de to er hårfine. Tjek dine kilder og informationer, så din blog præges af verificerede udsagn, ellers bliver man ikke en væsentlig stemme i debatten.

3: Opgiv dine kilder: Internettet gør det nemt at finde historier til bloggen. Vær ærlig omkring hvor du har dem fra og opgiv altid kildehenvisninger.

4: Brug mindre tid foran computeren: Bare fordi du kan Google dig til alt, behøver du ikke blive en Googleprofessor. Suppler og/eller underbyg dine historier med reportager fra det virkelige liv. Det øger troværdigheden, og giver dine historier et mere personligt præg.

5: Nyhedsværdi: Dine læsere har ikke ubegrænset tid, så find relevante historier, som læserne beriges af at læse.

6: Konsistens: Du skal udvikle din egen sprogtone, struktur og visuelle identitet og være loyal mod den.

7: Kvalitet: Widgets, flash og fancy grafik løfter ikke indholdet af det du skriver. Sæt fokus på indholdet og lad grafik og widgets understøtte indholdet på siden.

8: Gå i gang: Bare skriv løs. Mange bloggere (inklusive mig selv) har ikke den store erfaring i at skrive. Den kommer hen ad vejen, og jo mere aktiv og nidkær du er, desto bedre bliver bloggen.

9: Genskriv: Skriv dine indlæg i god tid. Lad dem ligge en periode, og genlæs og gennemskriv dem. Det giver bedre tekster og mulighed for at tilføje nye vinkler på historien.

10: Du skaber historie: Det lyder bombastisk, men det er fakta. Mange af dine indlæg får ikke store læsertal den dag de publiceres, men de lever videre, og bliver aktuelle senere hen. Vær ikke bange for at tage gamle historier op og puste nyt liv i dem.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s