Iranske bloggere udfordrer det iranske styre

Internettet har givet stemme til millioner af undertrykte personer verden over. På adskillige blogs udfordres konservative og undertrykkende regimer af bloggere, der med stor risiko til følge, arbejder på en anden politisk dagsorden end den gældende.

Filmen IRAN: A Nation Of Bloggers, der er skabt af Aaron Chiesa, Hendy Sukarya, Lisa Temes og Toru Kageyama og skrevet af Kate Tremills fra Vancouver Film School, beretter om de mange bloggere i Iran, der ytrer sin utilfredshed med regimet. Iran er det land, der har tredjeflest bloggere i verden. Filmen placerer blogs i en meget mere alvorlig kontekst end de ofte ellers placeres i. I filmen siges der blandt andet:

Iranske blogs er stemmen af den næste generation. De er intet mindre end en revolution i revolutionen.

For at blive klogere på de kampe bloggere kæmper, og på deres sejre og nederlag kan man besøge The Committee to Protect Bloggers, Global Voices Online and Reporters Without Borders.


Reklamer

2 responses to “Iranske bloggere udfordrer det iranske styre

  1. Jeg har tit tænkt på om de mange Facebook-grupper for og imod det ene eller andet har nogen som helst funktion, ud over at man kan slippe af med sin galde. Måske kan det i fremtiden blive “folkets stemme” på samme måde som blogs. I hvert fald giver det da et indtryk af, hvor mange der interesserer sig for et givet emne.

  2. Der er ting, der taler for og imod blogs og Facebook, og jeg synes ikke de ting er det samme. Facebook-gruppper gemmer sig bag logins, og er derfor kun for Facebookere – blogs er åbne og for alle. Inden for rammerne af Facebook er der et ekstremt effektivt distribueringssystem, der gør, at grupper ofte får mange medlemmer i høj hastighed.Men medlemskabet er ofte af passiv karakter – jeg tror, der er mange, som er medlem af grupper, de ikke vender tilbage til. De bruger ikke grupperne.Her er blogs anderledes. De når ud til færre personer, men det er til gengæld en mere engageret og dedikeret skare, som læser dem. De kommenterer nyhederne, supplerer dem og giver dem liv på egne blogs, Twitter osv. Og så er der jo den anden forskel at der løbende er nye indlæg på en blog. Mange Facebook-grupper er ofte bundet op på enkeltsager, hvor alt man gør, er at ytre sit for eller imod i en given sag, og så sker der ellers ikke mere i den gruppe. Så hvis Facebook skal blive folkets stemme, så skal man gøre login lettere (hvilket de også har gjort eller gør snart (kan ikke huske det). Men de har eller åbner snart for login med open-id), og så skal man ud over det punkt, hvor man skal melde sig ind i en gruppe for at måtte deltage i den.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s